Cider Stebou 0,75 l (2019)

Kód: CS-075-19
149 Kč
Skladem (10 ks)

Cider z jablek z Chřibských kopců. Nic víc.  

Detailní informace

Detailní popis produktu

V Chřibech, malé vrchovině jihovýchodně od Brna a pár kilometrů od Kyjova, ve vesničce Vřesovice, se rodí jablečný elixír, který má v receptu pouhé 2 ingredience – jablka z lokálních sadů a vodu.

Syk, ozve se, když otočím šroubovým uzávěrem. Lahev mě ponouká, abych si nápoj nalil do sklenice na víno. Všímám si zakalení a jemného perlení. Cítím vůni jablek, nic víc. První doušek mě překvapí. Hlavou mi proletí myšlenka, že tohle rozhodně není sladký tlamolep, který znám z reklam. Polykám druhý, třetí, čtvrtý a pátý doušek. Výrazná ovocná chuť je osvěžující a zůstává dlouho na jazyku. Jablka, nic víc.

Jak to dělají

  • Starý sad, letité stromy a na nich rostou panenky, jaderničky a kožuchy.
  • Po očesání ze stromů jablka drtí, dlouze nakváší, následně lisují a dále se snaží toho už příliš nedělat. Vše jen pozorovat.
  • Poté, velmi brzy, již časně z jara, lahvují. Díky tomuto termínu se jim daří vytvořit přirozeně naperlený suchý nápoj s vysokou a ovocnou aromatikou.
  • Vedlejším produktem brzkého plnění do láhví je vyšší míra sedliny, ze které cider získává energii a potenciál pro svůj vývoj i do mnoha let.
  • Ručně kreslené etikety, které nikdy nebudou stejné, podtrhávají jedinečnost a osobní rozměr značky Cider Stebou. 

Kdo za tím stojí

David Minařík, akademický malíř, experimentátor a renesanční člověk, a Mikuláš Šťastný, absolvent vinařské školy v Lednici, který se stará o vinohrady malého, ale o to zajímavějšího jihomoravského vinařství – to jsou otcové nápoje, který boří představu mnohých lidí (i naši) o cideru, jako o sladkém alkoholickém nápoji s příchutí jablek. Do týmu později přibyl také Davidův bratr Adam Hrazdílek, který zajišťuje prodej a propagaci. Nezůstávají však jen u výroby cideru a produkci rozšiřují o další zajímavé nápoje. 

Doplňkové parametry

Kategorie: Cider
Hmotnost: 1.33 kg
Objem: 0,75 l
Ročník: 2019
Zbytkový cukr: suché
Vlastnosti: Neobsahuje siřičitany, Nefiltrováno, Perlivost je výsledkem dokvášení v láhvi
Typ uzávěru: šroubovací uzávěr
Alkohol: 8 %

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:
5
1x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
A Avatar autora | 12.2.2021
Za mě, úžasný produkt. Lokální suroviny a nic víc než suchý cider plný jablek.

V Chřibech, malé vrchovině jihovýchodně od Brna a pár kilometrů od Kyjova, ve vesničce Vřesovice, se rodí jablečný elixír, který má v receptu pouhé 2 ingredience – jablka z místního sadu a vodu. 

Jak to dělají

  • Starý sad, letité stromy a na nich rostou panenky, jaderničky a kožuchy.
  • Po očesání ze stromů jablka drtí, dlouze nakváší, následně lisují a dále se snaží toho už příliš nedělat. Vše jen pozorovat.
  • Poté, velmi brzy, již časně z jara, lahvují. Díky tomuto termínu se jim daří vytvořit přirozeně naperlený suchý nápoj s vysokou a ovocnou aromatikou.
  • Vedlejším produktem brzkého plnění do láhví je vyšší míra sedliny, ze které cider získává energii a potenciál pro svůj vývoj i do mnoha let.
  • Ručně kreslené etikety, které nikdy nebudou stejné, podtrhávají jedinečnost a osobní rozměr značky Cider Stebou. 

Kdo za tím stojí

David Minařík, akademický malíř, experimentátor a renesanční člověk, a Mikuláš Šťastný, absolvent vinařské školy v Lednici, který se stará o vinohrady malého, ale o to zajímavějšího jihomoravského vinařství – to jsou otcové nápoje, který boří představu mnohých lidí (i naši) o cideru, jako o sladkém alkoholickém nápoji s příchutí jablek. Do týmu později přibyl také Davidův bratr Adam Hrazdílek, který zajišťuje prodej a propagaci. Nezůstávají však jen u výroby cideru a produkci rozšiřují o další zajímavé nápoje.