Zrnková káva ZRNA | Rwanda - Gitwe

Kód: PZ-RW-GIT/FK/100 PZ-RW-GIT/ES/100 PZ-RW-GIT/FK/250 PZ-RW-GIT/ES/250 PZ-RW-GIT/FK/500 PZ-RW-GIT/ES/500 PZ-RW-GIT/FK/1000 PZ-RW-GIT/ES/1000 Zvolte variantu
154 Kč 154 Kč 310 Kč 310 Kč 540 Kč 540 Kč 985 Kč 985 Kč od 154 Kč 127,27 Kč bez DPH 127,27 Kč bez DPH 256,20 Kč bez DPH 256,20 Kč bez DPH 446,28 Kč bez DPH 446,28 Kč bez DPH 814,05 Kč bez DPH 814,05 Kč bez DPH od 127,27 Kč bez DPH
Vzpomínáme Vzpomínáme Vzpomínáme Vzpomínáme Vzpomínáme Vzpomínáme Vzpomínáme Vzpomínáme Zvolte variantu
Balení
Pražení
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Možnosti doručení

Výběrová 100% Arabica zpracovaná mokrou metodou s vyváženými chuťovými tóny (střední acidita) – pomeranč, broskev, muškátový oříšek, černý pepř, karamel.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Vždy čerstvá

Kávu odebíráme přímo z pražírny v den objednávky. K vám se tak dostane stejně čerstvá, jako byste si ji koupili přímo v pražírně. Pro zachování co nejdelší čerstvosti ji nabízíme pouze jako zrnkovou. 

Chuťový profil, acidita a stupeň pražení

Pražírna se drží trendu šetrného způsobu pražení a stupeň pražení volí tak, aby vynikla přirozená chuť daná oblastí pěstování a způsobem zpracování. V této kávě tak můžete ucítit chuť pomeranče, broskve, muškátového oříšku, černého pepře a karamelu. Pokud máte raději hořké či naopak ovocné kávy, pak si v e-shopu můžete vyfiltrovat kávy s nižší či vyšší aciditou

Jak s výběrovou kávou zacházet

Tato káva je vhodná pro přípravu filtrované kávy i espressa. V případě filtrované kávy je vhodné ji spotřebovat co nejdříve, aby se nevytrácelo její aroma a jemnější chuť. Stejně jako se káva šetrně praží, měla by se i šetrně připravovat – dodržovat vhodnou teplotu (maximálně 93°C) a správný čas extrakce (2,5 - 3,5 minuty). Více o šetrných (a zdravých) způsobech přípravy kávy se můžete dočíst v tomto článku.

Pokud ji budete připravovat v kávovaru na espresso, je ideální kávu nechat uležet alespoň 14 dní od data pražení, které je na obalu vždy uvedeno. 

Původ kávy a její zpracování

Rwanda je požehnána ideálními podmínkami pro pěstování kávy, které zahrnují vysokou nadmořskou výšku, pravidelné srážky, vulkanické půdy s dobrou organickou strukturou a hojností pro odrůdu Bourbon. Drtivou většinu rwandské kávy pěstují společnosti sloučené z drobných zemědělců, kterých je cca kolem půl milionu. Tito farmáři vlastní pozemky často ne mnohem větší než jen jeden hektar na rodinu a sdílejí služby centralizovaných mycích stanic. Období květu probíhá mezi zářím a říjnem, sklizeň probíhá od března do července.

Gitwe je nově postavená mycí stanice, která se nachází v okrese Nyamasheke, jednom z regionů s vysokou koncentrací kávovníků a mycích stanic. Ve velmi vysoké nadmořské výšce je Gitwe obklopena kopci pokrytými zelenými kávovníky a sopečnou půdou. Na stanici zpracovává kávu více než 800 zemědělců, kteří letos očekávají celkovou produkci 3 kontejnerů. Dodávané třešně jsou okamžitě oloupány a fermentovány 8-12 hodin, poté se suší na vyvýšených postelích po dobu 10-15 dnů.

O kávě ZRNA z Pražírny Kyjov

V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Vzpomínáme
Druh: Arabica
Zpracování: washed
Způsob přípravy: espresso, filtrovaná káva
? Acidita: střední
Chuťový profil: pomeranč, karamel, broskev, muškátový ořech, černý pepř
Země původu: Rwanda
Oblast: oblast Nyamasheke, farma Gitwe 322

Pražení v kyjovské pražírně ZRNA

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Káva ZRNA (Pražírna Kyjov)

V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.