Zrnková káva ZRNA | Rwanda - Gitwe
Kód: PZ-RW-GIT/FK/100 PZ-RW-GIT/ES/100 PZ-RW-GIT/FK/250 PZ-RW-GIT/ES/250 PZ-RW-GIT/FK/500 PZ-RW-GIT/ES/500 PZ-RW-GIT/FK/1000 PZ-RW-GIT/ES/1000 Zvolte variantuSouvisející produkty
Detailní popis produktu
Vždy čerstvá
Kávu odebíráme přímo z pražírny v den objednávky. K vám se tak dostane stejně čerstvá, jako byste si ji koupili přímo v pražírně. Pro zachování co nejdelší čerstvosti ji nabízíme pouze jako zrnkovou.
Chuťový profil, acidita a stupeň pražení
Pražírna se drží trendu šetrného způsobu pražení a stupeň pražení volí tak, aby vynikla přirozená chuť daná oblastí pěstování a způsobem zpracování. V této kávě tak můžete ucítit chuť pomeranče, broskve, muškátového oříšku, černého pepře a karamelu. Pokud máte raději hořké či naopak ovocné kávy, pak si v e-shopu můžete vyfiltrovat kávy s nižší či vyšší aciditou.
Jak s výběrovou kávou zacházet
Tato káva je vhodná pro přípravu filtrované kávy i espressa. V případě filtrované kávy je vhodné ji spotřebovat co nejdříve, aby se nevytrácelo její aroma a jemnější chuť. Stejně jako se káva šetrně praží, měla by se i šetrně připravovat – dodržovat vhodnou teplotu (maximálně 93°C) a správný čas extrakce (2,5 - 3,5 minuty). Více o šetrných (a zdravých) způsobech přípravy kávy se můžete dočíst v tomto článku.
Pokud ji budete připravovat v kávovaru na espresso, je ideální kávu nechat uležet alespoň 14 dní od data pražení, které je na obalu vždy uvedeno.
Původ kávy a její zpracování
Rwanda je požehnána ideálními podmínkami pro pěstování kávy, které zahrnují vysokou nadmořskou výšku, pravidelné srážky, vulkanické půdy s dobrou organickou strukturou a hojností pro odrůdu Bourbon. Drtivou většinu rwandské kávy pěstují společnosti sloučené z drobných zemědělců, kterých je cca kolem půl milionu. Tito farmáři vlastní pozemky často ne mnohem větší než jen jeden hektar na rodinu a sdílejí služby centralizovaných mycích stanic. Období květu probíhá mezi zářím a říjnem, sklizeň probíhá od března do července.
Gitwe je nově postavená mycí stanice, která se nachází v okrese Nyamasheke, jednom z regionů s vysokou koncentrací kávovníků a mycích stanic. Ve velmi vysoké nadmořské výšce je Gitwe obklopena kopci pokrytými zelenými kávovníky a sopečnou půdou. Na stanici zpracovává kávu více než 800 zemědělců, kteří letos očekávají celkovou produkci 3 kontejnerů. Dodávané třešně jsou okamžitě oloupány a fermentovány 8-12 hodin, poté se suší na vyvýšených postelích po dobu 10-15 dnů.
O kávě ZRNA z Pražírny Kyjov
V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Vzpomínáme |
---|---|
Druh: | Arabica |
Zpracování: | washed |
Způsob přípravy: | espresso, filtrovaná káva |
? Acidita: | střední |
Chuťový profil: | pomeranč, karamel, broskev, muškátový ořech, černý pepř |
Země původu: | Rwanda |
Oblast: | oblast Nyamasheke, farma Gitwe 322 |
Pražení v kyjovské pražírně ZRNA
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Káva ZRNA (Pražírna Kyjov)
V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.