Zrnková káva ZRNA | Kenya - Muthithi

Kód: PZ-KE-MUT/100 PZ-KE-MUT/250 PZ-KE-MUT/500 PZ-KE-MUT/1000 Zvolte variantu
160 Kč 320 Kč 560 Kč 1 025 Kč od 160 Kč
Skladem Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu
Varianta

Výběrová 100% Arabica zpracovaná mokrou metodou s ovocnými chuťovými tóny –sladká citrusová kyselost, černý rybíz, šťavnaté rajče, černý čaj, květinové tóny.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Vždy čerstvá

Kávu odebíráme přímo z pražírny v den objednávky. K vám se tak dostane stejně čerstvá, jako byste si ji koupili přímo v pražírně. Pro zachování co nejdelší čerstvosti ji nabízíme pouze jako zrnkovou. 

Chuťový profil, acidita a stupeň pražení

Keňské kávy spolu s etiopskými patří k těm nejvíce ovocným kávám (vyšší acidita). Pražírna se drží trendu šetrného způsobu pražení a stupeň pražení volí tak, aby vynikla přirozená chuť daná oblastí pěstování a způsobem zpracování. V této kávě tak převládá příjemná ovocná kyselost s tóny černého rybízu, tělo je vyvážené a sladké. Pokud máte raději kávu, kde vynikají především hořké chutě (čokoláda, oříšky), pak si v e-shopu můžete vyfiltrovat kávy s nižší či střední aciditou.

Jak s výběrovou kávou zacházet

Tato káva je vhodnější pro přípravu filtrované kávy. V takovém případě je ideální spotřebovat ji co nejdříve, aby se nevytrácelo její aroma a jemnější chuť. Stejně jako se káva šetrně praží, měla by se i šetrně připravovat – dodržovat vhodnou teplotu (maximálně 93°C) a správný čas extrakce (2,5 - 3,5 minuty). Více o šetrných (a zdravých) způsobech  přípravy kávy se můžete dočíst v tomto článku.

Původ kávy a její zpracování

Muthithi Coffee Factory leží v nadmořské výšce 1800 metrů nad mořem na svazích Mt. Keňa v zemědělských částech okresu Nyeri. Tato progresivní továrna na kávu začala fungovat v roce 1979 a dnes má 800 až 900 produkujících členů, kteří žijí v okolních vesnicích. Tito producenti jsou velmi malí a v průměru vlastní 300 - 500 kávovníků, které pěstují spolu s jinými plodinami, jako jsou makadamie, brambory, kukuřice, fazole a čaj. Farmy se nachází v oblasti s červenou vulkanickou půdou, která jí dodává veškeré minerální a organické složky nezbytné pro optimální produkci.

Po pečlivém výběru přivážejí drobní zemědělci do továrny zralé třešně, kde jsou zváženy a poté zpracovány promytou metodou. Káva se rozvlákňuje pomocí rozmělňovače se třemi sadami disků, aby se odstranila slupka a ovoce z vnitřní pergamenové vrstvy, která chrání zelené kávové zrno. Po rozvláknění je káva přes noc fermentována, aby se rozložily cukry. Poté je vyčištěna a namočena na dalších 24 hodin. Tento proces zvyšuje množství bílkovin a aminokyselin, což zvyšuje ovocitou kyselost a čistotu v šálku. Po namočení se káva rozloží na vyvýšené sušící stoly. Čas, který kávová zrna stráví na sušících stolech, závisí na klimatu, okolní teplotě a jejich samotnému objemu (přibližně 7 - 15 dnů).

Muthithi Coffee Factory se dostává pomoci od obchodníků s kávou Jowam, kteří příležitostně přicházejí a přímo pomáhají výrobcům zlepšit jejich produktivitu a kvalitu prostřednictvím různých školení a vzdělávacích programů. Jejich cílem je navázat transparentní a důvěryhodný vztah s těmito drobnými farmáři. Snaží se zajistit udržitelný růst odvětví tím, že pomáhají producentům zlepšit kvalitu jejich produktů, což zlepšuje vyplácení pojistného a v konečném důsledku to má i pozitivní dopad na jejich kvalitu života.

O kávě ZRNA z Pražírny Kyjov

V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Zrnková káva
Druh: Arabica
Zpracování: washed
? Způsob přípravy: filtrovaná káva
? Acidita: vyšší
Chuťový profil: černý rybíz, citrusy, rajče, černý čaj, květinové tóny
Země původu: Keňa
Oblast: Nyeri, farma Muthithi Coffee Factory

Pražení v kyjovské pražírně ZRNA

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Káva ZRNA (Pražírna Kyjov)

V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.