Zrnková káva ZRNA | Etiopie - Gigesa Shakisso

Kód: PZ-ET-GS/FK/100 PZ-ET-GS/ES/100 PZ-ET-GS/FK/250 PZ-ET-GS/ES/250 PZ-ET-GS/FK/500 PZ-ET-GS/ES/500 PZ-ET-GS/FK/1000 PZ-ET-GS/ES/1000 Zvolte variantu
129 Kč 129 Kč 266 Kč 266 Kč 503 Kč 503 Kč 985 Kč 985 Kč od 129 Kč 106,61 Kč bez DPH 106,61 Kč bez DPH 219,83 Kč bez DPH 219,83 Kč bez DPH 415,70 Kč bez DPH 415,70 Kč bez DPH 814,05 Kč bez DPH 814,05 Kč bez DPH od 106,61 Kč bez DPH
Vzpomínáme Vzpomínáme Vzpomínáme Vzpomínáme Vzpomínáme Vzpomínáme Vzpomínáme Vzpomínáme Zvolte variantu
Balení
Pražení
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Možnosti doručení

Výběrová 100% Arabica zpracovaná mokrou metodou s ovocnými chuťovými tóny – bílý čaj, broskev, limetka, mandarinka & ibišek.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Vždy čerstvá

Kávu odebíráme přímo z pražírny v den objednávky. K vám se tak dostane stejně čerstvá, jako byste si ji koupili přímo v pražírně. Pro zachování co nejdelší čerstvosti ji nabízíme pouze jako zrnkovou. 

Chuťový profil, acidita a stupeň pražení

Etiopské kávy spolu s keňskými patří k těm nejvíce ovocným kávám (vyšší acidita). Pražírna se drží trendu šetrného způsobu pražení a stupeň pražení volí tak, aby vynikla přirozená chuť daná oblastí pěstování a způsobem zpracování. V této kávě tak převládá příjemná citrusová kyselost s tóny bílého čaje, broskve, limetkay, mandarinky & ibiškuPokud máte raději kávu, kde vynikají především hořké chutě (čokoláda, oříšky), pak si v e-shopu můžete vyfiltrovat kávy s nižší či střední aciditou.

Jak s výběrovou kávou zacházet

Tato káva se nabízí ve dvou typech pražení – na filtrované kávy i espressa. V případě filtrované kávy je vhodné ji spotřebovat co nejdříve, aby se nevytrácelo její aroma a jemnější chuť. Stejně jako se káva šetrně praží, měla by se i šetrně připravovat – dodržovat vhodnou teplotu (maximálně 93°C) a správný čas extrakce (2,5 - 3,5 minuty). 

Pokud ji budete připravovat v kávovaru na espresso, je ideální kávu nechat uležet alespoň 14 dní od data pražení, které je na obalu vždy uvedeno. 

Původ kávy a její zpracování

Tato káva pochází z farem poblíž města Shikasso, oblast Guji, v jihovýchodní části Etiopie. Přibližně 850 drobných zemědělců dodává kávové třešně na mycí stanici Gigesa, kterou v roce 2014 založil a dodnes vlastní pan Faysel Abdosh. 

Dodávané kávové třešně rostoucí v nadmořské výšce okolo 1900 metrů nad mořem jsou zpracovány mokrou (plně promyté) nebo suchou (přírodní) metodou. Proces zpracování začíná dodáním červených kávových třešní, odstraněním třešňové slupky a následné fermentace, která v závislosti na počasí trvá přibližně 24 - 48 hodin. Jakmile je fermentace dokončena, zrna se promyjí a následně se suší na vyvýšených afrických postelích přibližně 12 - 15 dní.

O kávě ZRNA z Pražírny Kyjov

V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Vzpomínáme
Druh: Arabica
Zpracování: washed
Způsob přípravy: espresso, filtrovaná káva
? Acidita: vyšší
Chuťový profil: mandarinka, broskev, bílý čaj, limetka, ibišek
Země původu: Etiopie
Oblast: Guji, farma - Gigesa Washing Station (Faysel Abdosh)

Pražení v kyjovské pražírně ZRNA

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Káva ZRNA (Pražírna Kyjov)

V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.