Zrnková káva ZRNA | Costa Rica - Vista del Dragon
Kód: PZ-CR-VDD/FK/100 PZ-CR-VDD/ES/100 PZ-CR-VDD/FK/250 PZ-CR-VDD/ES/250 PZ-CR-VDD/FK/500 PZ-CR-VDD/ES/500 PZ-CR-VDD/FK/1000 PZ-CR-VDD/ES/1000 Zvolte variantuSouvisející produkty
Detailní popis produktu
Vždy čerstvá
Kávu odebíráme přímo z pražírny v den objednávky. K vám se tak dostane stejně čerstvá, jako byste si ji koupili přímo v pražírně. Pro zachování co nejdelší čerstvosti ji nabízíme pouze jako zrnkovou.
Chuťový profil, acidita a stupeň pražení
Etiopské kávy spolu s keňskými patří k těm nejvíce ovocným kávám (vyšší acidita). Pražírna se drží trendu šetrného způsobu pražení a stupeň pražení volí tak, aby vynikla přirozená chuť daná oblastí pěstování a způsobem zpracování. V této kávě tak převládá příjemná citrusová kyselost s tóny dračího ovoce, ananasu, pendreku, máku a švestek. Pokud máte raději kávu, kde vynikají především hořké chutě (čokoláda, oříšky), pak si v e-shopu můžete vyfiltrovat kávy s nižší či střední aciditou.
Jak s výběrovou kávou zacházet
Tato káva se nabízí ve dvou typech pražení – na filtrované kávy i espressa. V případě filtrované kávy je vhodné ji spotřebovat co nejdříve, aby se nevytrácelo její aroma a jemnější chuť. Stejně jako se káva šetrně praží, měla by se i šetrně připravovat – dodržovat vhodnou teplotu (maximálně 93°C) a správný čas extrakce (2,5 - 3,5 minuty).
Pokud ji budete připravovat v kávovaru na espresso, je ideální kávu nechat uležet alespoň 14 dní od data pražení, které je na obalu vždy uvedeno.
Původ kávy a její zpracování
Rodina Venegasových jsou čtvrtou generací producentů kávy a nacházejí se v Salitral de Santa Ana, která patří do centrálního údolí Kostariky. Farma má rozlohu 400 hektarů, ale ne vše je osázeno kávou. Mají také krávy, cukrovou třtinu a chráněný les. Rozhodli se farmu zachovat kvůli velkému množství flóry, na kterou je farma bohatá.
Kávové třešně se sbíraly při 27 stupních Brix, poté 7 dní odpočívaly, aby došlo k aerobní fermentaci. Následně již ve fermentačních nádržích fermentovaly dalších 7 dní anaerobně, za kontrolované teploty a pH. Jakmile třešně dosáhly pH 2,2 a teploty 22° Celsia, přesunuli kávu do vyvýšených postelí, kde sušila na slunci po dobu 22 dnů. Během sušení se třešně neustále přesouvají, dokud vlhkost neklesne na optimálních 10-11 %.
O kávě ZRNA z Pražírny Kyjov
V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Vzpomínáme |
---|---|
Druh: | Arabica |
Zpracování: | natural |
? Způsob přípravy: | espresso, filtrovaná káva |
? Acidita: | vyšší |
Chuťový profil: | švestky, dračí ovoce, ananas, pendrek, mák |
Země původu: | Costa Rica |
Oblast: | Central Valley, farma – Vista del Dragon |
Pražení v kyjovské pražírně ZRNA
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Káva ZRNA (Pražírna Kyjov)
V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.