Zrnková káva ZRNA | Costa Rica - Vista del Dragon

Kód: PZ-CR-VDD/FK/100 PZ-CR-VDD/ES/100 PZ-CR-VDD/FK/250 PZ-CR-VDD/ES/250 PZ-CR-VDD/FK/500 PZ-CR-VDD/ES/500 PZ-CR-VDD/FK/1000 PZ-CR-VDD/ES/1000 Zvolte variantu
165 Kč 165 Kč 360 Kč 360 Kč 685 Kč 685 Kč 1 350 Kč 1 350 Kč od 165 Kč
Vzpomínáme Vzpomínáme Vzpomínáme Vzpomínáme Vzpomínáme Vzpomínáme Vzpomínáme Vzpomínáme Zvolte variantu
Varianta

Výběrová 100% Arabica zpracovaná suchou metodou (anaerobně) s ovocnými chuťovými tóny – dračí ovoce, ananas, pendrek, mák a švestky.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Vždy čerstvá

Kávu odebíráme přímo z pražírny v den objednávky. K vám se tak dostane stejně čerstvá, jako byste si ji koupili přímo v pražírně. Pro zachování co nejdelší čerstvosti ji nabízíme pouze jako zrnkovou. 

Chuťový profil, acidita a stupeň pražení

Etiopské kávy spolu s keňskými patří k těm nejvíce ovocným kávám (vyšší acidita). Pražírna se drží trendu šetrného způsobu pražení a stupeň pražení volí tak, aby vynikla přirozená chuť daná oblastí pěstování a způsobem zpracování. V této kávě tak převládá příjemná citrusová kyselost s  tóny dračího ovoce, ananasu, pendreku, máku a švestekPokud máte raději kávu, kde vynikají především hořké chutě (čokoláda, oříšky), pak si v e-shopu můžete vyfiltrovat kávy s nižší či střední aciditou.

Jak s výběrovou kávou zacházet

Tato káva se nabízí ve dvou typech pražení – na filtrované kávy i espressa. V případě filtrované kávy je vhodné ji spotřebovat co nejdříve, aby se nevytrácelo její aroma a jemnější chuť. Stejně jako se káva šetrně praží, měla by se i šetrně připravovat – dodržovat vhodnou teplotu (maximálně 93°C) a správný čas extrakce (2,5 - 3,5 minuty). 

Pokud ji budete připravovat v kávovaru na espresso, je ideální kávu nechat uležet alespoň 14 dní od data pražení, které je na obalu vždy uvedeno. 

Původ kávy a její zpracování

Rodina Venegasových jsou čtvrtou generací producentů kávy a nacházejí se v Salitral de Santa Ana, která patří do centrálního údolí Kostariky. Farma má rozlohu 400 hektarů, ale ne vše je osázeno kávou. Mají také krávy, cukrovou třtinu a chráněný les. Rozhodli se farmu zachovat kvůli velkému množství flóry, na kterou je farma bohatá.

Kávové třešně se sbíraly při 27 stupních Brix, poté 7 dní odpočívaly, aby došlo k aerobní fermentaci. Následně již ve fermentačních nádržích fermentovaly dalších 7 dní anaerobně, za kontrolované teploty a pH. Jakmile třešně dosáhly pH 2,2 a teploty 22° Celsia, přesunuli kávu do vyvýšených postelí, kde sušila na slunci po dobu 22 dnů. Během sušení se třešně neustále přesouvají, dokud vlhkost neklesne na optimálních 10-11 %.

O kávě ZRNA z Pražírny Kyjov

V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Vzpomínáme
Druh: Arabica
Zpracování: natural
? Způsob přípravy: espresso, filtrovaná káva
? Acidita: vyšší
Chuťový profil: švestky, dračí ovoce, ananas, pendrek, mák
Země původu: Costa Rica
Oblast: Central Valley, farma – Vista del Dragon

Pražení v kyjovské pražírně ZRNA

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:
5
1x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
IZ Avatar autora | 4.3.2022
Opět mňam, takto se té závislosti na kávě nezbavím. :-)

Káva ZRNA (Pražírna Kyjov)

V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení